3 Ocak 2009 Cumartesi

LCD AVANTAJ,DEZAVANTAJ (TEMEL MUKAYESE)

LCD’lerin zayıf oldukları teknik özellikler:


* Çözünürlük: LCD’ler sahip oldukları ekran oranı ve orantısı ve piksel sayısına bağlı olarak fabrika üretim bandında zaten belli bir doğal çözünürlüğe sahiptir. Bu çözünürlük oranları bozulduğunda tüm blok düzen bozulur ve cihaz özel birkaç metod - yol uygulayarak görüntüyü oluşturur. Fakat takdir edersinizki doğal olan herşeyi bozduğunuzda extra birkaç özelik daha bozulur .Diyelim ki bu metodları uyguladık karşılaşacağımız ilk ve en önemli sonuç : görüntünün keskinliğini bozulduğudur.Buna paralel olarak söyle bir sonuca varabiliriz.LCD’ler doğal çözünürlükleri dışında bulanık ve donuk görüntü verirler. !


* Nokta Aralığı: LCD’ler nokta aralığı yani iki siyah arasındaki uzaklıkile iki beyaz arasındaki uzaklık konusunda ilginç olarak CRT’lere nazaran biraz daha kötüdür. Kaliteli CRT monitörlerde nokta aralığı , yada teknik olarak her bir piksel arasındaki görüntülenmeyen gözardı edilen aralık değeri 0.15mm’lere düşebilmektedir. Peki bu değer LCD monitörlerde nasıl : en iyi LCD monitörlerde dahi 0.22mm’den küçük olamamaktadır. Bu nedenle LCD’ler bu konuda geridedir. Yinede bu onlar için bir dezavantaj oluşturmamaktadır.Göz yanılgamasını teknoloji mühendisleri çok iyi kullanıyorlar. Çünkü LCD’lerin yüksek kontrast oranına sahiptirler.sahip olduğu yüksek kontrast oranı sayesinde çok keskin görüntüler elde edilebilmektedir. Bu nedenle nokta aralığı küçük ve yüksek kontrast oranına sahip LCD monitörler en keskin görüntüyü vermektedir.



* Tepki Süresi: Tepki süresi bir emirin alındıktan sonra panelde görüntülenmesine kadar geçen süre olarak tanımlanıyor. Tepki süresinin düşük olması istenen yerlerde, örneğin; film izlerken ve oyun oynarken CRT monitörler avantajlıdır. CRT monitörlerde 0.1ms’nin altında tepki süreleri varken, LCD’lerde bu değer en düşük 1ms seviyelerinde kalmaktadır.Aslında bu özellikle çok hareketli görüntülerde, gölgeleme efektine neden olur,Formula seyrederken ,NBA tv seyrederken ,yada canlı yayınlar seyrederken bu özellik tüm aydınlığı ile öne çıkar Biz bunu “ghosting” olarak tanımlarız. Hareketli bir görüntünün arkasında onun gölgesi şeklinde ortaya çıkar. insanın gözünü yoran bir olgudur ve LCD’lerde film izleyenlerin gözlerinin kanlanması ve yaşarması bu sebeptendir. Tepki süresi LCD’lerde en düşük 1ms’dir. Durun durun hemen yorum yapmayın ; hiçbir monitör sürekli 1ms’lik tepsi süresi sağlayamazlar.Buda bizi kandırdıkları bir olay ,yada bilmediğimiz bir özellik diyelim. Çünkü bu süre yani 1ms’lik değer: gri tonları arasındaki geçiş süresine bağlı olarak hesaplanır. Siyah-beyaz geçişleri arasında ise bu değer 22-33ms’lere varabilmektedir. Bu nedenle özellikle hızlı aksiyonlu bilgisayar oyunlarında, kesinlikle CRT monitor tercih edilmelidir.
* Görüş Açısı: Ve önemli kriterlerden biri daha LCD’lerin en dezavantajlı oldukları nokta da budur. Önce pasif sonra aktif adını aldılar; bu tanımlarda ayrıca başlı başına konular ;İlk başarda pasif matris panellerde çok az olan görüş açısı, aktif matris TFT panellerde çok daha iyi değerlere gelmiştir. fakat yine de tatmin edici seviyelerden uzaktır. CRT monitörlerin görüş açısı LCD’lere göre çok daha fazladır. Bu sayede CRT monitörde film izleyen kişilerin hepsi aynı duygu ve verimliliği tadarken, LCD’lerde yandan bakanlar yani görüş açısı içine girmeyenler karanlık ve renkleri bozuk görüntüyle izleyebilmektedir.


Daha önce yazmış ve tanımlamıştım fakat şimdi tekrar edelim;



LCD’lerin üstün oldukları teknik özellikler:

* Kontrast: Aslında adı zıtlık oranıdır .Yani en parlak ve en koyu renklerin ışıma gücü (luminosity) arasındaki orana verilen addır , yada bu oran için yapılan tanımlamadır. Kontrast oranı ne kadar fazla olursa, beyaz ile siyahın arasındaki zıtlık da o kadar fazla olur. Yani beyaz tam beyaz, siyah tam siyah görünür.Futbol Maçlarında görürsünüz (TÜM studyolarda bu yapılır) kamera sahanın ortasına beyaz bir çarşafa odaklanır.Buradan amaç kameraya !!işte gerçek beyaz bu ; ona göre diğer renkleri sen ayarla denir)yani kameraya renk için referans verilir.Senin rengin bu denir.Buna biz auto white-balans diyoruz.
* Görüntü Kalitesi: LCD monitor kontrast oranının yüksekliği ve nokta aralığının azlığına bağlı olarak CRT’lere göre çok daha keskin ve parlak görüntü elde edilebilmektedir. Görüntü kalitesi üzerinde büyük rol oynayan renk kalitesi olarak da, LCD’ler daha iyi sonuç vermektedir.
* Tüketim: LCD panellerin enerji tüketim miktarları, CRT’lere oldukça azdır. Örneğin 19 inçlik bir CRT Flat monitör ortalama 110 Watt güç tüketirken, 19 inç bir LCD monitör en fazla 45 Watt çekmektedir.

Hiç yorum yok:

share22