1 Ocak 2009 Perşembe

LCD TEKNOLOJISI


yukarıda yabancı bir siteden alınan blok şeme her şeyi tarif ediyor sanırım.
LCD teknolojisi nedir? :

Burada LCD üretimini yada LCD yapısını size anlatmaya kalkmıycam bizim amacımız daha farklı kaldı ki bunları anlatan binlerce yabancı kaynak ,yüzlerce yerli site var,iyidir kötüdür tartışılır tabi .Fakat yinede nereden geliyor bu LCD kabaca bakalım...


Liquid Crystal Display adlı kambinasyon yapı aslında bir ziraatçı tarafından bin sekizyüzlü yılların son çeyreğinde Avusturyalı bitki bilimci Fredreich Rheinizer tarafından keşfedildiği bilgisini biliyoruz.



İnsanlar ilk başta bunu sabunlu su diye andılar,daha sonra - ki bu sonra kelimesi aşağı yukarı 80 yıl demek ! – sabuna benzeyen yarı katı yarı likit bir madde olarak tanımlanmaya başladı.1960-1966'lı yıllar da farklı bir özelliği ile ön plana çıktı. İnsanlık tarihine direkt etki eden durumun tanımı : Likit kristaller dışardan verilen bir elektrik akımı ile uyarıldığında ,uyarılma süresinden çok çok kısa bir süre sonra üzerinden geçen ışığın özelliğini değiştirdiği sonucuydu.

Evet ;buraya kadar işin tarihçesi ya sonra ne oldu ?


TFT LCD iki adet cam tabaka arasında likit kristal ile doldurulmuş peynirli tost olarak bakabiliriz.Yada anlayacağınız üzere buna benzeri bir yapıya üzerine inşa edilmiştir.



* Bir çok katman birleşmiştir.

Bu katmanlar ;

* En arkadaki yansıtıcı ayna ;
* Elektrot düzlemine yerleştirilen yatay polarize cam katmanı,
* Indium-tin oksit yapısına sahip olan ana elektrot katmanı,
* Üzerinde likit kristal katmanı,
* Ekranın dikdörtgen formunu belirleyici bir cam extra katman olarak konur,
* Ve ilk polarize cam katmanına dik açıda yerleştirilmiş bir diğer polarize cam katman.

Bir tarafta rengi oluşturan yoğunlaştırılmış renk filtreleme camı, öteki tarafta ise TFT camı konulmuştur. Renk filtreleme camı arasındaki woltaj farkına göre likit kristaller hareket ederler. Bu hareket şekline göre arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma yönü değişir. Bunun sonucunda farklı oranda ve parlaklıkta renkler gözümüze ulaşır.

Hiç yorum yok:

share22